Kysytty ja vastattu

Kysymyksiä ja vastauksia partiosta

Olemme koonneet tänne vastauksia niihin kysymyksiin, joita meiltä kysytään usein. Jos et kuitenkaan löydä vastausta täältä tai muualta sivuiltamme, niin otathan yhteyttä lapsesi ryhmänjohtajaan tai kysy asiaa palautetta-lomakkeen kautta.

Minkä ikäisenä partion voi aloittaa?
Partioharrastuksen voi aloittaa aikaisintaan sinä syksynä, kun menee ensimmäiselle luokalle. Useimmiten harrastus aloitetaan ala-asteiässä, mutta myöhemminkin saa tulla mukaan.

Voiko partion aloittaa aikuisena?
Kyllä! Oletko esimerkiksi kiinnostunut tulemaan mukaan aikuisena oman lapsesi aloittaessa partion? Otamme mielellämme mukaan lisää aikuisia auttamaan viikottaisten kokousten pitämiseen tai avuksi satunnaiseen toimintaan, kuten retkille ja leireille. Aikuisena partion aloittanut saa tukea omalta lippukunnalta ja voi halutessaan osallistua myös erilaisiin koulutuksiin.

Haluaisin mukaan partioon, miten toimin?
Ota yhteyttä lippukunnanjohtajaamme tai tutustu sivuiltamme ryhmät-kohtaan, jotta saat selville, mihin ryhmään kuulut ja milloin se kokoontuu. Tämän jälkeen tule tutustumaan oman ikäkautesi ryhmän toimintaan. Lapsen aloittaessa partion, toivoisimme näkevämme ensimmäisellä kerralla myös vanhemman, jotta pääsemme heti hyvän yhteistyön alkuun!

Mihin ryhmään kuulun?
Partiossa toimitaan ikäkausissa, jotka ovat sudenpennut (n. 7-9-vuotiaat eli 1-3 -luokkalaiset), seikkailijat (n. 10-12v. Eli 4-5 -luokkalaiset), tarpojat (n. 12-15v.), samoajat (15-17v.) ja vaeltajat (18-22v.).

Tällä hetkellä Vaakuissa seikkailevat sudenpenturyhmät Peukaloiset ja Menninkäiset, seikkailijaryhmä Hopeanuolet, tarpojaryhmät Kultanuolet ja Norpat ja samoajaryhmä Alpakat.

Voiko partioon tulla mukaan kesken vuoden?
Partioon voi myös tulla mukaan kesken toimintakauden. Teemme kokouksissa monenlaisia juttuja vuoden mittaan, ja lähes joka kokouksessa on ohjelma, joka ei jatku viime kerrasta. Näin ollen voit aloittaa partion milloin tahansa.

Voiko partioharrastusta ”kokeilla”? Onko pakko sitoutua heti mukaan?
Partioon saa tulla ensin tutustumaan ja kokeilemaan, onko partio se oma harrastus. Muutaman ensimmäisen kerran aikana on lapsen vanhemman kuitenkin täytettävä ilmoittautumislomake, johon tulee tiedot lapsesta ja vanhemman allekirjoitus. Tämän jälkeen sinut lisätään lippukunnan jäsenrekisteriin, ja partiovakuutus tulee voimaan.

Mitä tarkoittaa partion jäsenyys?
Liittyessäsi partioon liityt sekä lippukunnan (rekisteröity yhdistys) että Suomen Partiolaisten jäseneksi. Yhteystietosi kirjataan jäsenrekisteriin (Kuksa), ja niitä käytetään lippukunnan tapahtumista tiedottamiseen. Suomen Partiolaisten jäsenenä saat mm. partiovakuutuksen, alennuksia partiokaupoista sekä Partio- ja Repolainen-lehdet kotiisi.
Partioon liitytään täyttämällä lippukunnasta saatava ilmoittautumislomake tai sähköinen ilmoittautumislomake. Muutaman kuukauden sisällä saat jäsenmaksulaskun, jonka maksettuasi liityt partion jäseneksi. Huoltaja saa myös tunnukset Kuksa-jäsenrekisteriin, jossa pääsee muokkaamaan esim. yhteystietoja, tarkastelemaan suoritettuja merkkejä ja tulostamaan jäsenkortin.

Mitä partio maksaa?
Partion jäsenmaksu on n. 45 € vuodessa, ja tämä raha menee Suomen partiolaisille. Kyseisellä maksulla Suomen Partiolaiset ja Lounais-Suomen Partiopiiri ylläpitävät hallinto-, tuki- ja koulutustoimintaansa, ja jäsenenä saat mm partiovakuutuksen ja Partio- ja Repolainen -lehdet. Lippukuntamme ei kerää omaa jäsenmaksua. Retket, leirit ja muutamat muut tapahtumat maksavat erikseen. Viikonloppuretki maksaa yleensä n. 25-40 € ja pidempi leiri 50 eurosta ylöspäin. Partion alkutaipaleelle tarvitset partiohuivin, huivimerkin ja suorituskirjan. Huivi ja merkki maksavat yhteensä 10€ euroa, sudenpentujen suorituskirja maksaa 5€ euroa lippukunnaltamme ostettuna. Myöhemmin hankittavaksi tulee myös partioasu (eri hintaisia) ja erilaiset retkeilyvarusteet. Näitä ei kuitenkaan tarvitse hankkia heti.

Mitä varusteita partiolainen tarvitsee? Tarvitseeko ne hankkia heti?
Mitään varusteita ei tarvitse hankkia heti ensimmäisiin kokouksiin. Tämän jälkeen partiolaisen tärkein hankinta on huivi ja siihen ommeltava huivimerkki sekä suorituskirja, johon kirjaamme, mitä olemme milloinkin tehneet. Kyseiset tarvikkeet saat ostettua kokouksesta seurakuntatalolta.

Partiolaisen asuun kuuluu huivin lisäksi partiopaita, johon suoritetut merkit ommellaan. Lisäksi on mahdollista hankkia oma partiopäähine (sudenpennuilla väiski, isommilla baretti) sekä partiovyö, mutta näitä ei tarvitse hankkia heti. Partioasua käytetään partiolaisten juhlissa, kuten partioparaatissa. Retkivarusteita voi hankkia sen mukaan, millaisille retkille osallistuu. Kaikkea mahdollista ei tarvitse hankkia heti!

Miten partiosta erotaan?
Jos partioharrastus ei tunnu omalta jutulta, voit erota milloin vain ilmoittamalla siitä omalle johtajalle tai sähköpostilla jasenasiat@vaakunvartijat.fi. Toivomme, että lopettamisesta ilmoitetaan aina lippukunnalle, jotta ryhmän johtajilla on tieto asiasta ja jäsenrekisteri saadaan pidettyä ajan tasalla.

Jos partion tilaisuuksissa ilmenee ongelmia (esim. kiusaamista), otathan yhteyttä joko lapsen omaan johtajaan tai lippukunnanjohtajaan, jotta voimme selvittää asian.

Mistä löydän ohjeita merkkien ompeluun partiopaitaan?

Sudenpennut pukeutuvat tummansiniseen college-paitaan ja partiohuiviin. Vaakun Vartijoilla on myynnissä omalla logolla varustettu college, mutta partiokaupasta voit ostaa myös ns. yleisen collegen.

Sudenpennut ompelevat tunnukset (mm. paikkakunta-, alue- ja piiritunnuksen) sekä lupausmerkin collegen vasempaan hihaan. Oikeaan hihaan kootaan suoritettuja jälkiä. Suurleirin merkin (esim. Tammileiri) voi ommella rintakehään, oikealle puolelle.

Seikkailijat ja tarpojat pukeutuvat partiopaitaan, jonka voit hankkia Scandinavian Outdoor storesta. Partiopaitaa on kahta eri mallia, joista voit valita kumman tahansa. Uudemmassa mallissa on naisten  leikkaus, joka on vyötäröltä hiukan istuvampi.

Tunnukset (paikkakunta-, alue- ja piiritunnus) ommellaan vasempaan hihaan. Tänne tulee myös partion lupausmerkit, mikäli olet antanut partiolupauksen.

Maatunnus ommellaan oikean taskun yläpuolelle. Ikäkausien päätösmerkit kiinnitetään vasempaan taskuun.

Seikkailijoiden ilmansuunnat ja tarpojien tarpot ommellaan oikeaan hihaan. Näiden alle tulee mahdollisia muita merkkejä (esim. suoritusmerkit).

Suurleirien merkit (Roihu tms) voi ommella oikean taskun yläpuolelle.

Seikkailijamerkit

Tarpojamerkit

.