Vaakun Vartijoista

Olemme toimineet vuodesta 1985 itsenäisenä lippukuntana Paattisilla, Turun pohjoisnurkassa. Sekä tytöistä että pojista koostuva lippukuntamme kuuluu keskisuuriin sekalippukuntiin, vahvuutemme on noin 80 partiolaista. Lippukunnan kokoontumispaikka eli kolo sijaitsee Paattisten seurakuntatalon päädyssä.

Vaakun Vartijat sai alkunsa 1970-luvulla kun paikkakunnan pappi pyysi perustajaamme ja aktiivista partiolaista Aila ”Kiri” Rusia pitämään jonkinlaista harrastustoimintaa nuorille. 1972 aloitti tyttökerho Paattisten Partiotytöt (PaPa) Turkulaisen partiolippukunta Tornipääskyjen alaisuudessa. Viikkotoiminta järjestettiin itsenäisesti Paattisilla, mutta leirit ja muut tapahtumat pitkälti yhdessä muiden Tornipääskyjen kanssa. 1977 mennessä oli Paattisilla jo kaksi vartiollista partiotyttöjä. ”Vaikeaa oli saada johtajia, kun ei ollut ketään muuta aikuista kuin minä”, Kiri kertoo.

Vuonna 1985 yrjönpäivänä perustettiin oma lippukunta Paattisille jatkamaan PaPa:n toimintaa –  Vaakun Vartijat. Samana vuonna valmistui Paattisille uusi seurakuntatalo, jossa partiolaiset saivat järjestää toimintansa. Tyttökerhon kasvatit olivat jo johtajaiässä ja toiminta sai aivan uutta puhtia. Tyttöporukka sai myös vahvistuksiksi kaksi poikajohtajaa, jolloin myös pojat pääsivät lippukunnan toimintaan mukaan. 1989 aloitettiin lippukuntalehti Raakun julkaisu.

Pienessä lippukunnassa oli vain kaksi vartiota ja yksi sudenpentulauma, sekä joukko ns. tonttuja ja menninkäisiä – sudenpentuja nuorempia pikkupartiolaisia. Vaakut jatkoivatkin yhteistoimintaa Tornipääskyjen kanssa. Pikkuhiljaa jäsenmäärä kasvoi ja ajan myötä Vaakut itsenäistyi Tornipääskyistä.

Toiminta on kasvanut noista ajoista paljon ja nykyään partiotoiminta on vakaalla pohjalla niin partiolaisten ja johtajiston osalta. Vaakkujen partiotoiminnalla onkin tärkeä rooli Paattisilla urheilu- ja VPK-toiminnan ohella lasten ja nuorten harrastustoiminnan mahdollistamisessa.

Vaakun Vartijat kuuluvat Lounais-Suomen partiopiiriin. Piiri järjestää erilaisia tapahtumia kuten kisoja, piirileirejä, retkipäiviä, ikäkausien omia tapahtumia, koulutuksia ja paljon muuta. Piiri on myös lippukunnan johtajiston tukena hallinnollisissa asioissa ja partio-ohjelman toteuttamisessa.

Partiopiiri on jaettu 15 alueseen ja Vaakut kuuluvat Leijankorven alueeseen. Leijankorven alueen yhdessä Vaakkujen kanssa muodostavat Mynämäen Maahiset, Ruskon Maunun Partio, Nousiaisten Henrikin Lippukunta, Vahdon Korvenkävijät, Yläneen Korpijunkkarit. Alue tekee tiivistä yhteistyötä järjestäen yhdessä esimerkiksi leirejä, kisoja, koulutuksia ja muita tapahtumia.